Zomrel významný organizátor kultúry v Nitre Pavol Sika

05.09.2012 Nitra

Nitra 5. septembra (TASR) – Vo veku nedožitých 60 rokov zomrel v utorok 4. septembra po ťažkej chorobe pedagóg a významný organizátor kultúrneho života v Nitre Pavol Sika.

Pavol Sika bol autorom a 30 rokov aj riaditeľom a režisérom medzinárodného festivalu klasickej gitarovej hudby v Nitre Cithara aediculae. Bol tiež iniciátor a v rokoch 1989-2003 aj organizátor kultúrno-spoločenských podujatí v exteriéroch nitrianskeho podhradia Palánok. Organizoval rómsky filmový festival Kalo čangalo. Svojho času bol riaditeľom Ponitrianskej galérie. Bol osobnosťou, ktorá v rámci Literárneho klubu Janka Jesenského predstavila stovky osobností slovenského kultúrneho a spoločenského života. Intenzívne sa zaoberal organizáciou výstav, koncertov, pôsobil tiež ako vydavateľ.

Pavol Sika sa narodil 23. decembra 1952 v Leštinách, okres Dolný Kubín. Vyštudoval Pedagogickú fakultu v Prešove, odbor slovenský jazyk, výtvarná výchova. Bol dlhoročným pedagógom na Katedre slovenského jazyka a literatúry a neskôr na Katedre rómskej kultúry Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Posledná rozlúčka s ním bude v piatok 7. septembra o 13.00 h na Mestskom cintoríne v Nitre.
 

Vyberte región